Sport és Flow

futásEzen az oldalon megszámlálhatatlan gondolatot olvashatunk a belsőnkkel kapcsolatban. Én feltételezem, hogy a testünkkel is - ami a várunk és otthonunk – legalább ennyit törődünk. Én rekreációs szakember vagyok, de sokkal inkább csak egy egyszerű lány, aki sport tudatosan él. Előbb volt a sport a szerelmem, mint, hogy erről papírom legyen.
Olvastam itt már a Flow-ról, ami jó, mert igazából a sport egyik fontos következménye ez a szárnyaló állapot. Mindenki tudja, hogy a sport élettanilag mennyire hasznos, mindenki tudja, hogy ha igazán utána gondol mennyit mozog, akkor kicsit elszégyelli majd magát. És máris megérkeztünk a legnagyobb ellenséghez,ami a LUSTASÁG.
Jelzem, engem is utol ér ez a z állapot és olyankor meg kell magam erőszakolnom, hogy emeljem már fel a fenekem és húzzak el edzeni de azonnal, különben sz.r alak vagyok!
Nem elég a lelki karbantartás a kiegyensúlyozott és pozitív állapothoz.

Te mit sportolsz?

Címkék:

Hozzászólásoktraveller

jaj,de jó hogy felhoztad újra ezt a témát. a csini klubbon is felmerült, mint téma, ott ugye a szépülés és fogyáshoz kötődően.
bevallom, én nem kedvelem a futást. nincs hozzá jó légzéstechnikám, és visszajön a gyerekkori mély köhögésem.
de annyi minden közül lehet választani, milyen jó is erre a gyerekkor, legaláébbis nekem az volt, annyiféle mozgásformát kipróbáltam, pingpong, tenisz, futás - mint kötelező - torna, stb. nekem leginkább a tollas, úszás és aerobic jött be. azt hiszem az utóbbi a sokfélesége, változatossága miatt, az úszás meg pont az ellenkezője nekem, ott egyedül rovom a métereket, csak magamra figyelve, a másik kettő társas sport, tökéletes az együtlevésre, egymás társasásának élvezetére, beleérzésére. szóval szeretek sportolni, mozogni, enélkül el sem tudom képzelni az életem, az energia amit ad.. csodálatos.
télen meg van lehetőség korizásra is, akár tavon, akár műjégpályán. igazi élvezet.
selyemcica:)

Sziasztok!! Ma érkeztem vissza a szabimról és újra itt vagyok, szuper, hogy ennyien szeretnek "itt" is sportolni!
Kár, hogy nem egy városban élünk, akkor össze szervezhetnénk valami jó kis aktívat.Fuss Forest,fuss!!:))

Igen,a futás tetszik nekem is leginkább!
Kikapcsol,feltölt...
Alig várom az estét,hogy lefektessem a családot és irány futni a tó körül......imádom,ez a nap fénypontja!!!! Még jó,hogy van rá lehetőségem.Örülök is neki nagyon.Bár nem bánnám,ha Kedvesem is velem tartana néha...:)
Imádom amikor kiürül az agyam és nincsenek gondolatok...

Minő "véletlen",hogy éppen most vagyok a könyvem végénél,ahol pont hasonlókat olvastam:))
Be is szúrom ide Nektek,hátha valakinek tudok újat mondani:)
Aki pedig ismerte már,annak csak egy kis ismétlés:)Az pedig sosem árt!:)

Neale Donald Walsch: Beszélgetések Istennel(3.rész)

TALÁLKOZÁS AZ ODABENT LAKOZÓ TEREMTŐVEL

•17•
Legyél ura a testednek

Hogy a szavak testté legyenek - hogy többek legyenek puszta hangoknál, hogy fizikai valósággá váljanak a fizikai világodban -, figyelmet kell fordítanod az éned fizikai részére.
Egyességed Istennel, találkozásod az odabent lakozó Teremtővel azzal kezdődik, hogy megismered a fizikai testedet, megérted a fizikai testedet, megadod a tiszteletet a fizikai testednek, és végül a szolgálatodra rendelt eszközként használod a fizikai testedet.
Mindehhez először meg kell értened, hogy nem vagy azonos a fizikai testeddel. Te vagy az, aki irányítja a testedet, együtt él ezzel a testtel, és ezzel a testtel cselekszik a fizikai világban. De nem vagy azonos magával a testtel.
Ha azt képzeled, hogy azonos vagy a testeddel, a tested kifejezéseként fogod megtapasztalni az Életet. Ha megérted, hogy a lelkeddel vagy azonos, akkor a lelked kifejezéseként fogod megtapasztalni a fizikai világot. Ha felismered, hogy a lelked egy és ugyanaz Isten lelkével, akkor az Egylélek kifejezéseként fogod megtapasztalni az Életet.
Ez pedig mindent meg fog változtatni.
A tested megismeréséhez, a tested megértéséhez, a tested megtapasztalásához a maga teljes pompájában, igyekezz minőségi módon együtt létezni a testeddel. Szeresd, törődj vele, ügyelj rá. Az igazat fogja mondani.
Ne feledd, az az igazság, ahogy és ami ebben a pillanatban van - és ezt minden test pontosan tudja. Figyelj hát arra, mit mond a tested. Emlékezz, hogyan kell figyelni. Nézd meg, amit a tested mutat neked. Emlékezz, hogyan kell nézni.
Ne csak mások testbeszédére ügyelj, figyeld meg a magadét is.
Az egészség a tested, a szellemed és a lelked közötti egyetértés kijelentése. Ha nem vagy egészséges, figyeld meg, mely részeid között mutatkozik nézeteltérés. Talán itt az ideje, hogy pihentesd a testedet, az elméd azonban nem tudja, hogyan. Talán negatív, haragos gondolatok lakoznak az elmédben, vagy a holnap miatti aggodalmak, ezért aztán képtelen megpihenni a tested.
A tested megmutatja neked az igazságot. Egyszerűen csak figyeld. Vedd észre, mit mutat, hallgasd, mit mond.    
Add meg a tiszteletet a testednek. Tartsd karban. Ez a legfontosabb fizikai eszközöd. Csodálatos eszköz és különleges berendezés. Alávetheted a    legiszonyúbb bánásmódnak, és továbbra is a legjobban igyekszik szolgálni.
De miért csökkentenéd a hatékonyságát? Miért rongálnád a rendszereit? Amint azt javasoltam, hogy naponta meditálj, hogy lecsendesíthesd az elmédet és megtapasztalhasd az Egyességedet Velem; most hozzáteszem,hogy minden áldott nap gyakorlatoztasd a testedet.
A testgyakorlás a test meditációja.
Az is lehetővé teszi, hogy érezd az Egyességet az Élet egészével. Soha nem fogod olyan elevennek érezni magad, és annyira az Élet részének, mint amikor megmozgatod a tested. A test mozgása természetes magasságba emel.
Erre az emelkedettség a legtalálóbb elnevezés. Hiszen magasan vagy, amikor összekapcsolódsz a Teremtővel! Márpedig ha a tested egészséges és összhangban áll az Élettel, akkor összekapcsolódsz a Teremtővel.
Bizony mondom, szédítő magasra emelkedsz ilyenkor!
A tested nem több és nem kevesebb egyfajta energiarendszernél. Átáramlik a testeden az energia, ami maga az Élet. Irányíthatod az energiát. Szabályozhatod.
Ha emlékszel, hogyan kell ráérezni erre az energiára, a finomságára, az erejére, akkor arra is emlékszel, hogyan vezéreld, hogyan irányítsd. Járnak köztetek Mesterek, akik a segítségedre lehetnek. Sokféle szakterületet, sokféle kultúrát és sokféle hagyományt képviselnek.
De a magad erejéből is eljuthatsz erre az eredményre, és semmi más nem kell hozzá, mint a belső eltökéltség a magad megsegítéséhez. Ám ha valamely Mester, tanító vagy guru útmutatását keresed, fontos tudni, miről ismered fel.
Arról ismerheted fel a Mestert, ahogy az Istennel való kapcsolatba kerülésre tanít, ahogy megmutatja, hogyan találkozhatsz a Teremtővel.
Ha kiabál veled, ha a lelkedre beszél és azzal kecsegtet, hogy önmagadon kívül találod meg Istent - az ő igazságában, az ő könyvében, az ő helyén -, akkor légy résen és emlékezz, hogy ezúttal illúzióba ütköztél.
Ha arra szólít fel, hogy magadban keresd Istent, ha azt mondja, hogy te
és Én Egy vagyunk, és hogy nincs szükséged sem az igazságára, sem a könyvére, sem a módjára, sem a helyére - nos, akkor rátaláltál a Mesterre, már
csak azért is, mert elvezettettél az odabent lakozó Mesterhez.
Bárhogy csinálod is, bármilyen eszközökkel vagy programmal, tartsd olyan formában a fizikai testedet, hogy a leghatékonyabban támogasson abban, amit tenni akarsz.
Tudd, hogy amit tenni törekszel ebben az életben, az a valaha az életben arról alkotott legnagyszerűbb elképzelés legmagasztosabb változatának a kifejezése és a megtapasztalása, Aki Vagy. Ha nem tapasztalod meg tudatos szinten, ha nem ez az, amire törekszel, akkor nem fogod alkalmazhatónak találni ezt a közlést. Alig lesz értelme.
Ha tudatos szinten tisztában vagy vele, hogy ezért jöttél erre az életre, akkor olyannak tűnhet ez a közlés, mintha önmagaddal beszélgetnél. És pontosan ezt teszed..

Dindus

Felismertem Magamat Benned!Ez Csodálatos.Végre emlékeztem,amit tudtam rég.......Kedves Napfény,

"Az ideális az, ha az ember a munkája által is ilyen áramlat élményhez juthat, minden nap."
Erről istenbiza fórumot kellene indítani.Érdekelnének a tapasztalások és vélemények.
Utólagos engedelmeddel a cselekvés mezejére is lépek.

Köszönöm:)Kedves Traveller,

klasz,hogy szóba hoztad a témát:)

Anno,mikor kiköltöztünk a telken felépített házba,nyáron reggelente eljártam futni a bekötőúton.Homok,terep,kutyák:))))Imádtam.Az illatok,a csönd a friss levegő.
Most eléggé alulmozgósított vagyok a hétköznapok viszonylatában,hétvégén azonban mozdulok,de csak séták szintjén.
Épp a görkori jutott nekem is eszembe,de nem a sportos egysoros,a hagyományos négykerekes.Kölökkoromban tesómmal,apu felügyeletével görkoriztunk:)
Bár most megint előjött a futás gondolata.
Szerzek egy cipőt hozzá.Igen..No Futás, inkább valami más :-)

Sajnos én világ életemben utáltam futni, ma már azt mondom, nem vonz, közömbös számomra.
De úgy éreztem valamit tennem kell a harmadik x körül, hogy fizikálisan normál állapotban legyek ennyi antisport év után. Így vettem egy kis kondigépet és súlyzókat. Hát az idő engem igazolt, jó befektetés volt !
És még a tévét is látom közben :-)) Emellett rákaptam az úszásra, fürdőre, wellness programra, szauna, gőz, infra, jacuzzi. Le se tudok már szokni róla ! Mennyi jó dolog is van a világon !!!
Változtatni soha nem késő, jobban vagyok mint valaha, és még a Titok is... :-)

Kellemes napot Néktek !

SteweTraveller

Én bicózni szoktam,most kaptam egy bicót,néha még dolgozni is azzal járok..
Na meg otthon tornázok Bíró Ica dvdre:)
Úszni szoktam még..
De a kedvencem nekem is a futás!Nekem is olyasmi érzésem van,amit leírtál.Én esténként szoktam,zene a fülembe,és megyek..az utolsó táv dombon felfele megy,az a legjobb,pláne mikor végre felérek:) aztán szépen hazasétálok,még kicsit kiülök a teraszra gondolkodni..aztán hideg-meleg vizes zuhany..utána olyan jót alszok..imádom..sokszor rendesen várom az estét h mehessek,pedig én is lusta vagyok ám:)
De mindenkinek ajánlom a futást,nagyon jó stresszoldó!
Jó mozgást drágáim!Drága Traveller:) Testébresztőőőőőőőőőő:)

Én már régebben írtam erről egy cikket mert én is mozgásmánisá vagyok, de tök jó, hogy újra felmerülta téma, iudekopizom az akkori cikkemet és egyetértek Veled, hogy kell a fizikai mozgás is:)
Én személy szerint: futok, jógázom, szoktam bringázni, teljesítménytúrázni és visszamentem röplabdázni és minden mozgás nagy örömet jelent számomra:)

A Tudat fontos, a Lélek fontos, de fontos a Testünk is!
Mindenki igyekszik rendet tenni elméjében, gondolataiban, a lelkében de mi van a testünkkel!
Az izmaink, a keringésünk a kondíciónk! ezekről nem beszélünk!Vajon miért nem?
Hányan vagyunk akik igyekszünk feloldani magunkban gyerekkori traumákat, megélt helyzeteinkből tanulni, épülni, felődni!
...közben elhanyagoljunk a testünket...
Mit mondanak a filmben? azok a gondolatok amiket használunk, amiknek erőt, érzelmet adsz azok működnek, amiket nem használsz elmúlnak, leépülnek!
Az izmaink is ilyenek, amiket használunk épülnek és erősödnek, amiket nem használunk leépülnek!
Ahhoz, hogy jó legyen a keringésed, hogy fitt, erős és egészséges legyél, szükség van a mozgásra!
Válassz olyan mozgásformát, amit szeretsz, amit szívesen csinálsz! Ha szeretsz biciklizni, biciklizz, ha futni szeretsz, fuss, ha túrázni szeretsz túrázz, ha kevésbé dinamikus mozgások vonzanak, hát válassz mást!
A kardioedzések előnyei:
- nő a tüdő oxigénfelvétele
- a légzőfelület megnagyobbodik
- a légzés gazdaságosabbá válik
- javul a szervezet keringési rendszere
- az energidraktárak megnagyobbodnak
- csökken a nyugalmi pulzus, így a szív gazdaságosabban dolgozik
- a szervezet jobban bír minden fizikai igénybevételt
- könnyebben és hatékonyabban megy a szellemi munka is
- mozgás közben endorfin hormon termelődik
és még sorolhatnám...
Tudod e? hogy a magas vérnyomás gyógyítható kardioeduésekkel, ha időben észreveszik?
hogy a stressz okozta betegségek jó része a lelki gyógyítás mellett gyógyítható mozgással?
Kérlek Benneteket gondolkodjatok el azon, hogy mennyi időt szántok, arra, hogy mozogjatok!
Adj időt Magadnak, hogy a Tested is karban tartsd, hiszen ez is egyik alapköve hogy egészségesen tudj élni!
Tégy előre azért, hogy sokáig erőben, egészségben élhess és ne feledd:
"Egészséges testben, mosolyog a Lélek" (by Csillagvirág)
Ha egy lépést teszel a kegyelem felé, az ezer lépést tesz Feléd!Kedves Traveller !

Azt hiszem, mi rokon lelekek vagyunk. Én most végeztem sportedzői szakon, de eredetileg én is a rekreációra akartam menni. Minden érdekel, ami mozgás, sport, utazás!
Olvastad a "Sport és flow" c. könyvet? Abban pontosan arról van szó, amiről írtál. Hogy a sport által nagyon könnyű flow (áramlat) élményhez jutni. Az ember belemerül az adott pillanatba és megszűnik minden más.
Az ideális az, ha az ember a munkája által is ilyen áramlat élményhez juthat, minden nap. Én mindig erre törekedtem, kislány korom óta. Mindeddig azonban csupán csak a konditorna tartása közben éltem azt, de ott minden edzésen. Minden más munkám (4 éve dolgozom) egy idő után fásulttá tesz (ez a 4. munkahelyem). Megunom. Hiányzik a kihívás, a belső hajtóerő. Hosszú távon kihívás nélküli , kreativitást, ötleteket nem igénylő munkát végezni szerintem depresszióhoz vezet...még ha az embernek van is hobbija. Edzősködésből pedig eddig még nem sikerült teljesen megélnem. Vagy túravezetésből... Ezt a 2 dolgot szeretném csinálni igazán. Ez a nagy álmom.:)

Nekem a séta a mindenem!Imádok télen-nyáron,hidegben-melegben,esőben-napsütésben sétálni!Ilyenkor minden apró részletre odafigyelek,és ekkor meglátom mindenben a csodát!A gyermekben, a felnőttekben,a virágokban és a bogarakban.......
"
Bárki lehetsz,bármit megtehetsz,és bármire szert tehetsz!"

anettrun

Én egyébként többek között futok.
Azt az állapotot szeretem a futásban, amikor már elérem, hogy tökéletesen kiürült az agyam, nem cikáznak benne gondolatok, csak futok, csak mozog a testem és a tudatom pihen.
No infó.
Azután minden egyszerűbb, nyugodtabb vagyok és tele leszek energiával.
:)sport

én görkorizok, alig várom mindig a tavaszt, hogy végre mehessek korizni. Imádom, feltölt, lazít.
Általában a lányommal, de egyedül is szoktam, mp3 a fülembe, napszemcsi és már huss is :-)