Télapó

Ma este találtam ezt a szép kis mesét. Ebben a mesében valahol a gyerekkorom elevenedik fel,
csak nekem nem volt "Kapusi bácsim". De azért csodálatos volt az ünnep minden perce.

És a Télapónak ki ad ajándékot?

- Kapusi bácsi! Kapusi bácsi! Már csak egyet alszunk, és itt a Télapó! - rontott be lelkesen a kis ház ajtaján Boglárka.
- Szervusz, kislány! - köszöntötte az öregember, elnézően mosolyogva Boglárka szeleburdiságán. - Gyere ide és mesélj, mit kértél a Télapótól!
Boglárka fürgén odaszaladt az öreg Kapusihoz, és kényelmesen az ölébe fészkelte magát.
- Nagyon jó voltam az idén - mondta, és ujjain számolni kezdett. - Jól tanultam, jól is viselkedtem, sokat segítettem anyunak és apunak, mindig szót fogadtam - itt egy kicsit megakadt a felsorolásban -, vagy legalábbis majdnem mindig - helyesbített -, de azért igazán jó voltam, és ... és most biztosan megkapom, amit szeretnék...
- És mit szeretnél?
- Egy csodálatos, nagy babát. Akkora mint én - tárta szét apró kezeit a kislány - gyönyörű szőke haja van, kék szeme, és ... és meglátod, nagyon megszereted majd te is.
- Aztán arra gondoltál-e már, hogy a Télapónak ki ad ajándékot? - kérdezte váratlanul Kapusi bácsi.
- A Télapónak? - csodálkozott Boglárka. - De hát neki nem kell ajándék, hiszen tele van a puttonya mindenfélével. Azt vesz ki belőle magának, amit csak akar.
- Azért az nem úgy van ám, Boglárka! A Télapó egész évben gyűjti a sok ajándékot a gyerekeknek, tömi tele a puttonyát. A végén aztán semmi sem marad neki, hiszen nem magáért gyűjtöget, hanem a gyerekek örömére. Te szeretsz ajándékot kapni, Boglárka?
- Igen, nagyon!
- Na látod! Szegény Télapó is biztosan örülne, ha valaki gondolna rá. De hát a Télapónak ki ad ajándékot!? - ismételte meg a kérdést Kapusi bácsi, és mosolygó szemmel, várakozva nézett a kislányra, aki láthatóan elgondolkodott a hallottakon,
- Szegény Télapó! - mondta kisvártatva Boglárka. - Tényleg nagyon rossz lehet neki!
- Gondold csak el - folytatta az öreg -, milyen magányos lehet a Télapó egész évben. Még a gyerekek se gondolnak rá, csak ilyenkor, amikor ajándékot várnak tőle! Aztán ha megkapták - el is felejtik hamar, mintha ott se járt volna.
- Jó estét, Kapusi bácsi! - nyitott be az ajtón váratlanul egy magas, bajuszos fiatalember, furcsa, kis zöld kalapban. - Mit szól, milyen szép fehér telünk van! Így aztán biztosan idetalál a Télapó a szánjával, igaz-e kislány!
- Szervusz Kálmán! - köszöntötte az öreg. - Mi járatban erre, hol még a madár sem jár? Legfeljebb csak ilyen pelyhes kiscsibe - pillantott Boglárkára szeretettel.
- Csak benéztem, hátha meggondolta magát a festmény ügyében.
- Nem eladó! - rázta meg a fejét Kapusi bácsi.
- Ugyan már, minek az a téli tájkép magának, mikor itt van az igazi, hamisítatlan hórengeteg! Csak ki kell néznie az ablakon!
- Mondtam már neked Kálmán, hogy ez emlék apámtól. Ez az utolsónak festett képe maradt csak meg az egész gyűjteményből. Ezt pedig nem adom el.
- Hát, ha mégis meggondolná magát, csak szóljon! Tudja, hogy bármikor jó árat adok érte - mondta a fiatalember, majd megemelte kalapját és távozott.
- Milyen képről beszéltetek? Megnézhetem? - ugrott fel Boglárka.
- Gyere, megmutatom.
A szomszéd szobában Boglárka még sosem járt. Egyszerű kis szobácska volt, középen, a fal mellett egy öreg, rozoga ágy terpeszkedett méltóságteljesen, felette egy festmény, díszes keretben. A kép egy téli tájat ábrázolt. A szikrázó hóval borított fenyőfák büszkén ágaskodtak az ég felé, s a magasból letekintve őrizték a fehérben pompázó dombokat.
Boglárka meghatottan álldogált az ágy lábánál, egy kopott karosszék mellett. Kezét az öregember tenyerébe csúsztatta, s halkan suttogott. - De hiszen ez a Télapó otthona! - és szinte hallani vélte a rénszarvasok húzta szán dallamos csengőit.
- Bizony! - mondta Kapusi bácsi. - Ha ránézek erre a képre, nekem is gyakran eszembe jut a Télapó. Néha úgy érzem, mintha én ülnék a szánon, s száguldanék csilingelve, egyenesen ide... a gyerekekhez...hozzád...
- Na, elég az ábrándozásból! - váltott hirtelen hangnemet az öregember. - Ideje hazamenned! Gyere, elkísérlek! Gyorsan sötétedik, édesapád már biztosan vár.
Valóban, Boglárka apja a kertkapuban álldogált.
- Adjon Isten, jó estét! - üdvözölte meleg hangon Kapusi bácsit, s eszébe jutottak szülei, akik hajdanán ugyanígy várták őt téli estéken a ház előtt. Mert az öreg Kapusi bizony őt is a térdén ringatta valamikor, s ő hosszú, boldog estéket töltött nála, csodálatos történeteit hallgatva.
- Jó estét neked is, fiam! Aztán mit hoz a Télapó ennek a kis fruskának? - bökött Kapusi bácsi a házba szaladó kislány felé. - Mert nagyon várja ám a holnapot!
- Tudom - sóhajtott Boglárka édesapja. - Egy óriási babára vágyik. Nagyon csalódott lesz szegény, mert sajnos nem vehetjük meg neki. Tudja Kapusi bá', a gyárnak nehezen megy, kevés a munka, és hát meg kell néznünk alaposan, mire költjük a pénzt. Ilyen drága babára sajnos most nem telik. Talán jövőre.
- Pedig hát szomorú lesz a kisasszony a hőn áhított baba nélkül - mondta elgondolkodva Kapusi bácsi. - De talán a Télapó majd megkönyörül rajta - tette hozzá rejtélyesen. - Na, minden jót fiam, és nyugodalmas jó éjszakát!
- Minden jót! - búcsúzott az édesapa is, és szeretettel nézett a lassan elbicegő öreg után. "Gondolkoztál-e már azon, hogy a Télapónak ki ad ajándékot?" ötlöttek föl hirtelen Kapusi bácsi egykori szavai. Eszébe jutott az a hosszú, emlékezetes éjszaka, amikor órákon keresztül faragta a Télapónak szánt sípot. De régen is volt már!
- Képzeld! - fogadta a felesége, mikor belépett a házba. - Ez a lány a fejébe vette, hogy ajándékot készít a Télapónak! Talán azt hiszi, hogy így biztosan megkapja a babát.
Az édesapa elmosolyodott.
- Hagyd csak, hadd csinálja! Legalább megtanulja, hogy nemcsak kapni jó, de ajándékozni is legalább akkora öröm.
Boglárka nagy odaadással dolgozott egész éjjel. Egy rajzlapot vett maga elé, és a Télapó otthonát, a fehéren szikrázó, havas tájat festette meg. A kép közepén ott pompázott a rénszarvasok húzta szán, rajta a vidáman integető, piros ruhás Télapóval.
Mikor elkészült, óvatosan belegöngyölte a képet a csizmájába, és a csillogóra tisztított lábbelit a ház ajtaja elé tette.
Másnap reggel Boglárka izgatottan rohant öreg barátjához.
- Kapusi bácsi! Kapusi bácsi! Nézd csak, megkaptam a babát!
- Igazán gyönyörű - dicsérte az öregember. - Majdnem olyan szép, mint te vagy.
Boglárka titokzatosan odahajolt Kapusi bácsihoz. - Én is készítettem ám egy ajándékot a Télapónak! Hogy ne érezze olyan egyedül magát! De most szaladok! - mondta, és már fogta is a kilincset. - Megmutatom a többieknek is a csodálatos babámat! Csókolom! - intett, és már ott sem volt.
Az öreg Kapusi derűsen nézett az önfeledt kislány után. Egy darabig még álldogált az ablakban, gyönyörködött a behavazott tájban, majd hálószobájába ment és kedvenc karosszékébe telepedett. Pillantását az ágy fölötti falra vetette.
A falról hiányzott a kép.
Helyében egy gyermeki elfogulatlansággal festett papírlap függött: egy téli táj, középen a vidáman integető Télapóval. - Hosszú ideje ez a legszebb teled, Télapó! - suttogta maga elé Kapusi bácsi, és a meghatottság könnycseppei lassan gördültek alá évgyűrűktől barázdált arcán.

Klári

CsatolmányMéret
santac.jpg43.45 KB
Címkék:

HozzászólásokFelmelegedett a szívem,

Felmelegedett a szívem, köszönöm Anyamaci! Telefutott a szemem könnyel, azaz leért a lelkemig:-)

Kedves Anna! Jópár éve annak, hogy be kellett csődöltetnem a kis cipőboltomat. Akkor kétségbeestem, mert szerettem azt a vacak kis boltot és azt is amivel foglalkoztam. Nem értettem mit csináltam rosszul. Aztán rájöttem mi történt.
Amikor az univerzum becsuk egy ajtót, kinyit egy ablakot...
Azért kellett megválnom a boltomtól, mert egy sokkal jobban jövedelmező dolgot találtam, amire nem vállalkoztam volna ha még a cipőboltomban ültem volna...
Fel a fejjel Kedves, van oka az ilyesminek...

"Amit most az elmédben látsz, azt hamarosan a kezedben is tartod."
Bob ProctorDrága Klári!

Köszönöm ezt a csodálatos mesét.
Mevallom elérzékenyültem.

Köszönöm!
Szerettel ölellek: KrisztiDrága Anna !

Csak most jutottam gép közelébe. Szomorúan olvastam történetedet....Nem akarok keseregni pont ma
amikor mindenhol mosolyognak a gyerekek és szüleik. Adj hálát a Jó Istennek, hogy egészséges vagy
van egy csodálatos társad és két gyönyörű gyermeked. Ez adjon erőt , hogy szeretetet tudj adni,mosolyogj és újra tudsz kezdeni mindent. Tudom nem könnyű...... De előttem mindenki az írta mosolyogj és rád fognak mosolyogni az emberek. Szeretetet adni és kapni a világon a legcsodálatosabb
érzés. A secretben olvastam: Könnyű az élet! Szép az élet! És minden jó rámtalál! Ezt kivánom Neked,
minél hamarabb éld is át.
Szép estét MIndenkinek
KláriDrága Anna :)

Ismerem az érzést mit most átélsz, de hidd el, hogy ha úgy gondolod, akkor azt teremtesz amit akarsz. Nekem is voltak rossz napjaim az üzleti életben, de aztán elővettem a jó öreg vonzás törvényét, leporoltam és azóta müködik. Hidd el, tényleg végtelen az Univerzum kasszája, jut belőle Neked is bőven. Tudom, tapasztalom :))) Az a fontos, hogy el is hidd, és el is tudd fogadni amire vágysz. Légyszíves írjál a Dzsininek! Nekem bejött, most annyi munkám lett, hogy kilóg a belem, ezért át is fogalmaztam, hogy kevesebb munkával sok pénzt keresek. És itt van a Télapó :) Tőle is lehet kérni :))) Én már nem kérek, mert elég van :)
Szerető öleléssel: öbikeDrága Anyamaci :)

Most jöttem be ide hozzád, nem véletlen. Ma egésznap nevettem és viháncoltam és ez igy volt jó. Most elolvastam az igaz mesédet és lelkembe boldogságot hoztál ezzel a gyönyörűségesen szép történettel. Most egy kicsit elcsendesedek és gondolkozok, hogy kinek van rám szüksége. Aztán igérem újra vidám leszek, mert hát az Örökös Boldogság az a legszebb dolog MINDENKI életében :)
Köszönöm és hálám neked :)
Szeretlek nagyon :)Drága Anna......

... Mi nem vigasztalni akarunk, hanem segiteni...... Hogy találd meg azt a régi önmagad , aki voltál!
Ne a múlton keseregj , elöre nézz. Ami örömet jelent arra gondolj. Minél jobban vagy , annál több jó dolog fog történni veled. Olvass minket, tanulj , és fel a fejjel !! Ölel : ágicaA vigaszaim vagytok !

Kedves Barátaim!
sZIVEM MINDEN SZERETETÉVEL KÖSZÖNÖM ERŐT ADÓ SORAITOKAT!
Kicsit lenyugodtam,pár mondatban elkeseredésem oka:45 éves vagyok házasságban élek,csodálatos társam van,és 2 nagy gyermekem.Az életem legnagyobb értelme egy csodaszép kis üzlet,amit imádok. Tudjátok itt a vevő,ha van,ha nincs pénze a legfontosabb. Szeretem őket,és ők viszont engem. Minden arcot ismerek,gondjaikat,örömüket,segitek és segitenek.Minden kivánságot teljesitek nagyon hálásak,megbecsülnek.Bármi problémám van azonnal elmúlik ha dolgozom. És most jön a feketeleves,rajtam kivülálló okokból /betegség,apeh/valahogy nullára vitt.Ebből még csak-csak felállnék,de a szivem sajog.Azt éreztem idáig szívből és jól csinálom,és most elhasaltam,pedig rajtam nem múlott.Valahogy körbefont a sok rossz,egyre sűrübb lett a háló ami fojtogat.Az önzetlenségemet,becsülettességemet valahogy a sors most félre tette.
Hát ennyi ,most még nemtudom hogyan ,merre ehhez és ezért élek!
Köszönöm mindnyájatoknak hogy meghalgattatok
AnnaAnyamaci!

Köszönet és hála ezért a történetért. Meghatódtam rajta. Most a mindig fülig érő szám mellett könnyeimet is törölgetem. Egyik kollegám, aki minden évben beöltözik Mikulásnak, csak nézett, hogy mi bajom, vagy mi van, hogy könnyezek is meg nevetek is, de fátyolosak a szemeim.
Boldog Mikulást mindenkinek!
Varázslatosan szép és hálával telt, fénnyel áldott pillanatokat, s hozzá gyermeki szemet, hogy észrevedd, és rácsodálkozhass.Helló, Admin!:)

Csak pár mondat a "Boldog Télapót" -tal kapcsolatban. (most épp ezen nevetek, tök vicces ez a mondat, de ugyanakkor olyan kedves is) Ismerőseim körében egyfajta szokássá vált, hogy márc. 15-én egymásnak "Boldog Petőfit" kívánunk.:))))) Ettől sokkal vidámabb maga az ünnep, mert annyira vicces. Lehet, hogy hülyén hangzik, de mi nagyon élvezzük!:)))Minden a helyére kerül;o)

Kedves Anna!

Olvasva a soraidat átszaladt az agyamon egy s más (de csak röviden, különben itt ülhetsz a gép előtt reggelig, mert ha időm engedné, egész papírusztekercset írnék Neked)
Előszöris egy nagyon kis ügyes és Kedves, Szeretnivaló ember vagy!!! Láss előre, hiszen ennél az oldalnál jobb helyre nem is terelegethetett volna az élet. Itt sok-sok olyan társra, ismeretlen ismerősre találsz, akik mindenben melletted állnak és segítenek önzetlenül, pusztán CSAK azért, hogy a Te arcocskád is mosollyal teli legyen egész nap!!!
Higgy magadban, bennünk és a vonzásban. Menni fog!!! Meglátod;o) Itt mindig vigaszra találsz, és sok-sok nevetésre, örömre, boldogságra!!!!
Szeretettel ölellek: PankaDrága Anna......

..........Ez csak a kezdet.... Ne csak olvassd,hanem ragadj meg minden pillanatot.Ird ki magadból ami bánt, nagyon sokan igy kezdtük ezen oldalon....Szeretetem küldöm feléd: ágicaKöszönöm ,hogy megszoritottátok a kezem

Kedves "Mindenki"!

Köszönöm Nektek!
Mostmég nem,de pár órával később,remélem száraz szemmel higgadtan újra elolvasom soraitokat.
AnnaJa, és igen...

Adminunknak teljesen igaza van! :)
Eszembe is jutott egy korábbi írásom a mosolyról :)
http://www.thesecret.hu/node/274

Először is Önmagadnak adj, kedves Anna! Önmagadra mosolyogj! Mert hogy várhatnád el másoktól, hogy Rád mosolyogjanak, ha Te sem mosolyogsz saját magadra? :)

Szeretettel,
Álomkereső
http://www.alomkereso.com
http://thesecret.alomkereso.info/Almok_keresese_thesecretSE.exe
https://www.plimus.com/jsp/buynow.jsp?contractId=1719430Kedves Anna!

Ha úgy érzed, megkönnyíti a lelked, akkor sírj!
Tudd, hogy mindig van más választásod!
Azt írod, hiába álmodsz!
Én azt állítom, egyetlen álmod sem hiábavaló.
Csak álmodj! És figyelj! Csendben, türelmesen! Hiszen ha zajt keltesz nem hallhatod meg a választ!
Ha pedig megérkezik kérésedre a válasz, fogad el!
Mert válasz mindig érkezik, ez alól nincs kivétel! :)

Szeretettel,
Álomkereső
http://www.alomkereso.com
http://thesecret.alomkereso.info/Almok_keresese_thesecretSE.exe
https://www.plimus.com/jsp/buynow.jsp?contractId=1719430Kedves Anna!

Nagyon sok szépet és jót kaphatsz az élettől, csak fogadd el. Ilyen egyszerű, ahogy Fóka is írta. Ha úgy érzed, üres a csizma, töltsd meg Te valamivel!

De hogy érthetőbben is leírjam, konkrétan mire gondolok: adtál ma már másnak ajándékot? Kívántál már valakinek boldog Mikulást? Ha nem, akkor mire vársz még? A legnagyobb boldogság adni, és tudni, hogy adhatsz, mert van. NEKED van!! És ha semmi másod sincs, akkor add a mosolyod, mert az VAN, hiszen élsz. Bárki tud MOSOLY-t adni, adj mosolyt, és máris sokkal boldogabb leszel! És most nem mondd azt hogy ez hülyeség! Mosolyogj ma egész nap, és meglátod, mennyi szép értékes pillanattal leszel gazdagabb. Ne várj holnapig, kezdd el osztogatni a mosolyt ma!!!

Anna, érted már? Ilyen egyszerű! Ennyi a titok!Anna!

Együtt érzek veled. Ilyenkor van egy gyakorlati megoldás: bátran kérj segítséget, s ne törődj vele milyen forrásból jön, fogadd el, hiszen az válasz lesz a kérésedre. Mindig lesznek, akik segítenek. Ezért vagyunk többen ezen a világon. Bármennyire is úgy érzed, egyedül vagy, ne hidd el. Egy pillanatig sem vagy egyedül. A segítség pedig - olykor faramuci módon - de megérkezik. Nyugodtan konkrétan, tárgyszerűen írd le a problémát, ami jelenleg bánt (szándékosan nem írtam, hogy a "problémádat", mert az NEM A TE PROBLÉMÁD.). Írd le, konkrétan milyen segítség tudna most változtatni az állapotodon. Aztán jön a segítség. Sokan vagyunk. Szavakból értünk, és hidd el, nem csak szavakkal szeretünk. Sok nagyszerű ember van itt, aki figyel.
-fóka-ennyi volt

Jó hallani.hogy Télapó igy vagy úgy mindenki csizmáját tele pakolta,kinek ajándékkal.kinek boldogsággal! Az enyém minden szempontból üres maradt,én hiába álmodok csak álmok maradnak,pedig kétlábon a földön járok! Csőd!! Körbe lettem zárva,jelenleg csak a sirás maradt. Ennyi ! ! AnnaTélapó itt van;o)

Kedves Anyamaci!

Én ma tudtam bekukkolni az oldalra picit és a csodás Mikulás kép (tényleg ilyennek képzelem a Miki bácsit a kis mosolygós, piros orcájával;o) a gyönyörű mesével fogadott.
Nagyon szépen köszönöm Neked a csodás meglepetést Mikulásra;o)

További boldog és mosolygós napot kívánok Nektek!
PankaÉn köszönöm

Én köszönöm, hogy elolvastátok.
Olyan jó érzés, hogy ebben a rohanó világban és csak a drága ajándékokról szóló ünnepekben akadnak
még ennyi tiszta szívű emberek aki még érzik a Mikulás és a Karácsony igazából a szeretről szól.
Én is kaptam tőletek ajándékot . Tegnap egyszerűen nem tudtam hozzá csatolni a Télapó képet.
És a "Télapó" megoldotta tett fel az mesém mellé magáról egy nagyon szép képet. Köszönöm neki.
Nagyon szép napot Mindenkinek.
KláriDrága Anyamaci!

Köszönöm ez a megható, kedves történtetet! Jóéjszakát Mindenkinek: JuditKlárikám.....

............Gyönyörü ez a Télapós meséd!!! Szeretettel ölel : ágicaMegrikattál, megsirattam anyamaci a Télapós mesédet. Köszö

Szép estét kívánok Nektek! Anikó

Szived halk szavát csak türelmed csendjében hallhatod meg.

Keresd magad boldogságát, és boldogtalan leszel. Keresd mások boldogságát, és boldog leszel. Buddha