A titok tudása

a titok tudásaArra a felismerésre jutottam, hogy a Titok ismeretében a legjobb a Titok ismerete…
Egyre több elemzést, magyarázatot és személyes tapasztalatot ismerek meg a Titokkal kapcsolatban. Mégis a leginkább felemelő érzést, a Titok értőinek szeméből sugárzó öröm jelenti, számomra. Az a leírhatatlan boldogság mit ebbéli felfedezéseik nyújtanak számukra. Természetesen magam sem vagyok kívülálló…

Bevezetésnek egy példás kis történet a Zen hagyományból:
„Tanítvány: - Mester, te tudod, hogy mi az élet titka?
Zen mester: - Hát persze, hogy tudom.
Tanítvány: - Kérlek, áruld el nekem!
Zen mester: - Azt sajnos nem tehetem.
Tanítvány: - Miért nem?
Zen mester: - Mert az titok.”

Szerintem ez gyönyörű…

A dualista világszemléletben két részre osztjuk a világot. Ismertre és ismeretlenre. Ismert, amit már felfedeztünk, megértettünk és megtanultunk megkülönböztetni más dolgoktól. Ismeretlen, pedig amit még nem, de vélhetően előbb-utóbb megismerünk.
Külön értekezést érdemelnek a megismerés és a megkülönböztetés fogalmai, de ezzel most nem szaporítom…
Van egy hagyomány, nevezzük összefoglalóan spirituális világnézetnek, melyet a föld minden kultúrája magában foglal. Ezen világnézetek tudnak egy harmadik ismereti halmazról. Ez pedig a megismerhetetlen. Ez egy, az emberi értelem számára megközelíthetetlen, az emberi elme határain túl létező valóság…
Ember oda, elméjének fogalmi (értsd: megkülönböztető) látásmódjával el nem jutott és nem is fog. Ez egy másik dimenzió… És jól is van ez így. Elég, ha tudunk róla, elfogadjuk, tehát szeretjük és nincs is több dolgunk vele.
Azt érzem, a Titok is innen eredeztethető. Boldog vagyok, hogy tudhatok róla. Örömmel tölt el ez a tudat és nem vágyom másra…
Az elme analitikus. Mindent részekre bont, és azokat újabb részekre. Ez nagyszerű tulajdonsága. Rengeteg hasznát látjuk a tudományok s a hétköznapi élet területein. Ez az Ő létjogosultsága. Hálásak lehetünk neki mindezért.
Azonban a Titok egy nagyobb halmaz. A teremtés folyamat - mint a neve is mutatja, folyamat –nem szabdalható, nem boncolható, nem részekre bontható, nem elemezhető. Csak teljes egészében létezik. Így az elme számára nem értelmezhető. Meglátható, tudható, be- és elfogadható. Ez önmagában, olyan nagy öröm, ami eltöltheti szívünket és tudatunkat teljesen.
Persze tudom, ilyenkor elménk-egónk háttérbe kerül és teret követel magának. Kutakodni, felfedezni akar. Részt akar venni, ami jól is van így. Belső harmóniánk elérésének, talán legjobb módja, ha elménket és isteni tudatunkat a lehető legközelebb hozzuk egymáshoz…

„ Tanítvány: - Ha minden úgy jó, ahogy van, akkor minek a tanulás, minek a meditálás, miért törekszünk a megvilágosodásra?
Zen mester: - Mert minden úgy jó, ahogy van.”

Sokszor és sokat fogunk még kérdezni-felelni, beszélgetni, ezen az oldalon és más fórumokon is a Titokról. Próbáljuk megérteni egymást és önmagunkat… És ez is jól van így… Ám mindenkinek javaslom, soha ne felejtse annak az örömnek a ragyogását, mely szívét eltöltötte a Titok megtapasztalásának pillanataiban!!!

Kívánok szerencsés és élményekben gazdag utazást mindenkinek, a Titkok misztikus birodalmában!!!

Baráti szeretettel.
zorba

Címkék:

Hozzászólásokerre én sem tudom a megoldást

"Amúgy nem tudom miért, de tényleg, mintha a szerelem energiája lenne a legerősebb mágnes :)"
Viszont játszhatunk a szavakkal:)
Szerelem energiája - nagy mennyiségű szeretet, nagy mennyiségű élet - nagy mennyiségű isteni... s minél több van ezekből annál több lesz az összes összetevő...:)(*_*)

Hát nem csodás? :)
Osztom a véleményed, valóban minden az energiáról szól, csak bő a szókincs :) Én is furcsállom azt, h miért gondolkodnak sokan úgy az ezotériáról, mintha valami különös hókuszpókusz lenne. Talán azért, mert sokan vannak, akik ezoterikus tanácsadóként meg miegymásként adják elő és adják el magukat, guccbs öltözve, mint valami varázsló.....szerintem ezért ódzkodnak az emberek az ezótól. Pedig belső kört jelent. Mindennek a belsejét, a magvát, yinyang közepe...minden.
Amúgy nem tudom miért, de tényleg, mintha a szerelem energiája lenne a legerősebb mágnes :)

:* :* :*Nekem a titok eleje tetszik

Nekem a titok c. film eleje tetszik a legjobban, amikor elkezdik magyarázni a fizikai felépítést. Én úgy látom, aztán javítsatok ki, ha tévednék, hogy az összes ezoterikus téma meg a titok c. film is egyben közös: energiákról beszél. Teljesen mindegy, hogy tantra, deeksha, stb., vagy titok. Energiákról van szó. A gondolat is energia, az érzelem is energia, létezik. A kérdésem az: ha ez valahogy így van felépítve, akkor miért is fogadjam el azt az általában hagyományos felcimkézési rendszert, hogy vannak az ezósok, akik furcsa dolgokkal foglalkoznak? Nem... nekem az energia nem furcsa, nem elvont, hiszen nap, mint nap megélem... hol rosszúl hol jól.... ez magasabb rendűvé tesz bárkit is? Szerintem marhárha nem, hiszen az is nap, mint nap megéli, aki a büdös életben nem is hallotta ezt a kifejezést, hogy "ezoterikus". Ez inkább a hétköznapi kategóriába sorolandó éppen ezért. S mi számomra a legnagyobb titok? Hát még mindíg a szerelem energiája, amely szerintem a legédesebb, legcsodálatosabb vonzási energia is.:)Igen...különleges érzés

Igen...különleges érzés volt mikor először láttam a filmet és értettem meg a Titkot...a mai napig nagyon jó érzés visszaemlékezni rá!!!! Tetszett az írásod...tisztelettel: HegeDrága Zorba :)

Hát igen, a Titok rendesen kinyitotta a kapukat :) Hálásan köszönöm hogy emlékeztettél rá, most nagyon jó érzés áramlott át rajtam, megemelte a rezgésszintemet.
Szeretettel ölellek: Öbike :)
A szeretet mindent áthat.....
Mosolyogj Drága Magyarország :)Kedves Zorba!

Nagyon tetszik az írásod és teljesen egyetértek Veled! Mindig tisztán fel tudom magamban idézni azt a pillanatot amikor megtapasztaltam a Titkot! Mennyei érzés!

" Bárki lehetsz, bármit megtehetsz, és bármire szert tehetsz!"

Szép, magas rezgésekkel teli napot! :D