Túl a kettősségeken

dualitásA mai ezotériában több helyen is szó esik a dualizmus megszüntetéséről, feloldásáról, de hogy ez mit is jelent, nagyon kevesen gondolják át teljesen.

Legtöbben a dualizmus alatt azt értik, hogy a jó meg a rossz ott állnak egymással szemben. Nem elvetendő gondolat, de kicsit kevés. Az egyik feloldása ismét kettősséghez vezet, de már szelídebben: valami hasznos-e számomra, vagy sem, közelebb visz a célomhoz, vagy sem? Hogy egy gyakorlati példával éljek: Egy ifjú színész élete nagy meghallgatására, szerepválogatására igyekezett. Egy nappal előtte összeverte néhány részeg alak az utcán. Ez ugye rossz. Ám másnap a rendező ujjongva ugrott a nyakába, hogy pont egy ilyen leharcolt pofára van szüksége a filmjéhez! A színész Mel Gibson volt, a film pedig a Mad Max, ami elindította a karrierjét. Tehát rossz volt, de hasznos a verés. Te hányszor gondolod azt, ha valami nem pont úgy alakul, ahogy szeretnéd, hogy ez rossz, és biztos távolít a célodtól? Be mertél volna menni a meghallgatásra összetört pofával? Csak őszintén! :-)

A másik érdekes kettősség, hogy amint elkezdesz valamit tagadni, te az ellentétévé válsz (erőből), viszont kívülről elkezded azt vonzani! Pont úgy jársz, mint a békés kvékerek a Bud Spencer filmekben. Jönnek a mexikói banditák és megvernek. Ha oly nagy a szeretet, és az elfogadás, akkor miért vonzza be néhány jámbor az agresszíveket?
Ugyanez a története több megerőszakolt nőnek is. Sok évvel ezelőtt rengeteg ilyen traumán átesett hölgy jelent meg a praxisomban. Van, kivel egy hete esett a dolog, van, aki harminc év távlatából idézte föl, életében először mondva el valakinek a történteket. Ők is mind tagadták, és kihárították az erőszakot, hát kívülről jött. Amint befogadták, megérezték, hogy bennük is ott van, megváltozott a rezgésük, megváltoztak a képességeik. Volt köztük kickboxos, aki a szituációban képtelen volt védekezni. A tagadás feloldása után érezte, hogy képes rá, hogy tökön rúgja a támadóját úgy, hogy az ősei is érezzék hetedíziglen! Aki az erőszakot tagadja, képtelen megélni az erőt, aki a gyengeségtől fél, annak a gyengédséggel lesznek gondjai!
És ha már itt tartunk, miért jött nekem olyan sok nő ezzel a gonddal kb. fél éven át? Addig jöttek, amíg legalábbis alapszinten én is felfogtam (hű de lassan), hogy félek attól, hogy erőszakos legyek, és ez konfliktuskerülővé tett. Tehát, ha terapeuta vagy, használod-e a lehetőséget, hogy tükörbe nézz? Engem a klienseim tanítottak meg a legtöbb dologra, amit ma tudok!

Fogadd el a csalót, és megbízhatóakat fogsz vonzani! Fogadd el a tolvajt, és nem fognak tőled soha lopni! Fogadd el azt, aki nem szeret, és rengeteg szeretetet kapsz, másoktól, akik úgy is többen vannak!

Szidtad már a sok gyereket gyártó, szociális segélyért sorba álló nemzetiségit, hogy milyen könnyen él, a te rovásodra, a te adódból? Remélem, aki itt jár, ilyen fórumokon, legalábbis észrevette magát, és nem tesz ilyet. De ha mégis: amíg elítéled azt, aki könnyen veszi, addig neked keményen kell dolgoznod!

A Greenpeace pont annyit tesz energetikailag a föld ellen, mint azok, akik ellen harcol. Miért nem mennek ki a zöldbe, és élvezik a természetet, ezzel is odavonzva több energiát és figyelmet, miáltal egyre többen járnának erdőbe, és nem jutna eszünkbe kivágni azt. Persze tudom, hogy néha kell cselekedni valaminek a védelmében, nem vagyok demagóg! Ám nem mindegy, hogy milyen érzésekkel!

Ugyanígy, anélkül, hogy bele akarnék bonyolódni a politikába, rá kell mutatnom valamire. A fekete egyenruha nem magyar. A matyó hímzés az. A ska zene, a bomber dzseki és a martens bakancs sem az. Fontos értékek rejlenek a magyarságban, de azok nem a Habsburg örökséghez képest, nem a zsidókhoz, cigányokhoz, Trianonhoz képest vannak. Édesapám például Éneklő város néven mozgalmat indított Pécsett, amihez bárki csatlakozhat népdalokat énekelni (a vidám fajtát, nem a búvalb..tatt) akár egy alkalomra, akár egy életre. Hetente kétszer énekelnek együtt, egyre többen. Kicsit úgy, mint ahogy Laár Andrással tesszük hétfőnként Budapesten. (Nézz be a lélekemelő zenék fórumba, feltettem, hogy miket éneklünk!) Szóval apám nem az ellen küzd, hogy nem értékelik a Magyart, hanem éli az örökséget, és ezáltal nem képez magának ellenállást, mivel ő sem áll ellen senkinek, csak teszi a dolgát. Amúgy, mint auralátó, azt figyelte meg, hogy fényesedik az energia, rendeződnek a csakrák, ha énekelsz!

Az Elengedés módszerének atyja Lester mesélte, hogy egy Kaliforniai csoportja olyan szintre jutott, hogy folyamatos orgazmus volt az életük. Minden pikk-pakk megtörtént, amit akartak, egyre több jó jött mindenhonnan. Belevonódtak a teremtés bűvöletébe, és hajszolni kezdték az élvezetet. Azonban ebben még mindig benne rejlik az unalomtól, a „nem örömtől”, a szenvedéstől való félelem. Kérte őket, hogy lépjenek tovább a béke állapotába. Itt még mindig lesz öröm és teremtés, de megszűnik a hozzá való kötődés, és ezáltal a másik oldal tagadása. Aki tovább lépett megúszta. A többiekkel pár éven belül iszonyú nagy katasztrófák történtek. Ez nem egy moralizálás, karmikus büntetés, vagy hasonló! Egyszerűen tudd, hogy amíg kötődve kapaszkodsz a jóba, addig tagadod, félsz a rossztól is, és azt is teremted. Ha túllépsz a kötődésen, akkor szabadon játszol, felette a kettősségnek!

Végül ideteszem a dualizmus feloldódásának legfőbb formáját, bár ezt az elme nem képes megragadni, mert ez egy létállapot, túl a gondolkodáson. Ekkor az alany, a tárgy és a cselekvés már egyetlen nagy egységben működik, elválasztás nélkül. Megszűnik az én teszem veled, hanem történés van. Ez egy misztikus állapot. Szavakkal leírhatatlan, csak megélhető, talán a flow élmény van hozzá a legközelebb. Ezért a misztikus tudás sem tárgyi tudás, hanem létállapot. Jézus sem azt mondta, hogy „Tudom az utat, ismerem az igazságot és élek!”, hanem „Én vagyok az út, az igazság, és az élet!”

HozzászólásokKedves Zsul!

A Tudatos Teremtés Iskolájában azt tanítom, hogy egyszerre lásd mindkét oldalt, és igyekezz elfogadni azokat. Nem erőltetve, csak simán, ahogy jön. Írok most a pénzről, és ott leírom a saját példámat, hogy mire gondolok.
Vagy:
Ez most nem az muszáj reklám helye, de ténylegesen az Elengedés tanfolyamon tanított dolgokat ajánlom! :-) Kivesz minden erőfeszítést a történetből. Elengedve a célt, ami egóból jött volna nem történik meg, de nem is fog hiányozni, aminek meg tényleg van "értelme", az magától létre jön.
És egy tényleg magas szinten:
A sztori, amit leírtam Lesterről és a tanítványairól még odébb van nekünk. Lester napokig járta New York utcáit, annyira intenzíven örömteli volt minden, mintha álladó orgazmusban lett volna. Egy ponton túl már kellemetlenné vált, ekkor engedte el az énhez való ragaszkodást, és lépett át egy béke állapotba. Aztán évekig nem érintette semmi, úgy kellett visszahoznia magát, hogy hasznos legyen másoknak. De van egy kecske és káposzta dolog, amit a buddhizmus a legmagasabb szintű tanításaiban állít. Az megvilágosodott állapot energiatestét úgy hívják sambhogakaya, vagyis gyönyör test. Ha kitisztítod eléggé magad, akkor lehetsz egyszerre szamszárában és nirvánában. Teljes nyugalomban és totális aktivitásban.Láma Ole azt mondja, hogy olyan érzés amikor leomlanak a határok külső és belső energiák között, mint amikor a város energiáját átvezetik a testeden. A kisujjad körmében érzel annyit, mint az egész testedben orgazmuskor. Ezt fel kell építeni meditációban, különben nem bírja az ember. Buddha is még hetekig ült a Bodhifa alatt megvilágosodása után, hogy tréningezze a testét arra, hogy ezt ki is tudja fejezni a világban. De ze már nagyon nem a Titok világa.Kedves András!

Ez nagyszerű!
Annyit tennék hozzá, és ez nem is az írás lényeges része, mert bizony ennek az írásnak az a lényeges része, hogy úgy próbáljunk teremteni, és beleszeretni lényünk és életünk vélt és később valós lehetőségeibe, hogy közben ne féljünk az esetleges ellentétektől. Mert hát azt mindenki fel tudja fogni, hogy ha feleséged van, akkor lehet, hogy egyszer csak nem lesz, ha autód/házad/bármid van, ellophatják, hirtelen elveszítheted...
Az írás viszont sejtet egy olyan kérdést is, hogy "milyen megfogalmazással lehetne a gondolkodó elme számára láttatni a duális világ "mögötti" világot".
Az emberiség megfigyelte a világot, és megtalálta a párokat. El is nevezte az ellentétes elemek küzdelmének. Igen, de mi van akkor, ha ezek nem egymás ellentétei, hanem egymás segítői?
A bal agyféltek segíti a jobbat, s viszont
A női minőség segíti a férfit és viszont (ezt a legkönnyebb megélni a gyakorlatban, és nem csak a szexen keresztül:P)
Tehát itt nem ellentétről, hanem kiegészítő erők játékáról, ha úgy tetszik - bár én nem vagyok egy táncos mókus - táncáról van szó.
Kérdésem: te mit szoktál azoknak tanácsolni, akik pont ide érkeztek? Hogyan vágyjanak úgy, hogy közben nem kapaszkodnak bele annyira görcsösen, hogy ezzel az ellentétét is megtagadják?Nagy-nagy köszönet András

Nagy-nagy köszönet András ezért!! Kedvencek közé tettem!hát ez megvan

most már csak használnom kell (nem jutott eszembe jobb szó)Ámen

Ámen